Welkom in Switi Sranan!
1. Suriname
2. Bevolking
3. Douane zaken
4. Electra / Voltage
5. Geldzaken
6. Gezondheid
7. Godsdiensten
8. Kleding
9. Reisdocumenten
10. Taal
11. Telefoon / Internet
12. Vervoer
13. Veiligheid
14. Weer en Klimaat
15. Winkelen
16. Woordenboek Nl-Sur-Eng
INFORMATIE?
Wilt u iets weten en u vindt het niet hieronder? Loop dan even binnen bij ons Tourist Information Center in het monumentaal Waaggebouw aan de Waterkant #5. Wij zijn elke dag open van 09.00 – 21.00 uur.
Mailen kan natuurlijk ook: info@bonitourssuriname.com
1. Suriname
Suriname is een tropisch land, gelegen in het noorden van Zuid Amerika, net boven de evenaar, circa 4x zo groot als Nederland. In het oosten grenzend aan Frans-Guyna, in het westen aan Guyana en in het zuiden aan Brazilië. Door de ligging aan de kust, in het noorden, heeft Suriname directe verbindingen met het Caribisch gebied via water- en luchtwegen. 80% van de oppervlakte is begroeid met tropisch regenwoud.
In ons multicultureel land wonen diverse bevolkingsgroepen broederlijk naast en met elkaar: ervaar dit samenwonen en leven van al deze culturen door actief contact te zoeken en kennis te maken. Wij staan er open voor.
2. Bevolking
De bevolking van Suriname is erg gevarieerd en kan worden onderscheiden in: Hindoestanen (37%), Creolen (31%), Javanen (15%), Marrons of Bosnegers (10%), Indianen (2%), Chinezen (2%), Europeanen (1%) en anderen (2%). De oorsprong van deze diversiteit is terug te vinden in de koloniale arbeidspolitiek die vroeger werd gevoerd om de plantagelandbouw in stand te houden.
De eerste bewoners waren de indianen (inheemsen), waarna de kolonisten in Suriname kwamen en Afrikaanse negerslaven meebrachten die op de plantages moesten werken. Na de afschaffing van de slavernij kwamen er nieuwe plantagemedewerkers (Chinezen, Hindoestanen en Javanen) die op contractbasis werkten.
De meeste mensen in Suriname wonen in de kuststreek. Ongeveer de helft van de bevolking woont in een straal van 35 km. rond Paramaribo.
Top ∆
3. Douane zaken
Als toerist mag je de volgende artikelen belastingvrij invoeren: 1 liter sterke drank of 2 liter wijn, 400 sigaretten of 500 gram tabak, 50 gram parfum en 1 liter reukwater.
Bij terugkomst in Europa mag je belastingvrij invoeren; 200 sigaretten of 250 gram tabak of 100 cigarillo’s of 50 sigaren. En 1 liter sterke drank of 2 liter mousserende wijn of likeurwijn (sherry, port). En 2 liter niet-mousserende wijn, En 50 gram parfum en 0.25 l eau de toilette. En 100 gram thee of 40 gram thee-extracten of thee-essences. Deze vrijstelling geldt voor personen van 17 jaar en ouder.
4. Electra / Voltage
De gangbare voltage in Suriname is 110/127 volts en 60 cycles. In hotels en appartementen is er veelal ook 220 Volt.
In vrijwel alle vakantie-resorts in het binnenland heeft men overdag geen elektriciteit. De aggregaat wordt ’s avonds om 19.00 uur aangezet tot circa 11.00 uur. Dan kunt je je laptop, telefoon, iPod e.d. opladen.
Top ∆
5. Geldzaken
De munteenheid van Suriname is de SRD, de Surinaamse dollar.
Ten opzichte van de USD heeft de SRD een vaste koers: één USD is gelijk aan 3,25 SRD.
De koers ten opzichte van de Euro is wisselend. Heel (!) algemeen gesproken kun je de prijs van een artikel delen door 4. Je hebt dan circa de kosten van het artike in Euro’s.
Het wisselen van euro’s of USD naar SRD’s, is geen probleem. Bij wisselkantoren (cambio’s) kun je met je Nederlandse pinpas ook Euro’s of SRD’s pinnen.
Met een Nederlandse pinpas kun je bij vrijwel elke pinautomaat geld pinnen. Je ontvangt dan SRD’s.
Creditcards zijn niet algemeen geaccepteerd. Hotels accepteren deze vaak wel. Ook kun je bij banken en sommige hotels geld opnemen met een creditcard.
6. Gezondheid
Suriname ligt in de tropen! Zorg voor vertrek er voor, dat je de juiste vaccinaties hebt. Inenting voor Hepatitis A, Tetanus en Tyfus is aan te raden. Raadpleeg je huisarts voor gebruik van anti malaria middelen.
Bij (dagelijks) medicijngebruik is het verstandig om een medicijnenpaspoort mee te nemen. Deze kun je verkrijgen bij je huisarts.
Als je lenzen of een bril draagt, is het verstandig om reserve mee te nemen.
Neem een beschermingsmiddel mee (overigens ook te koop in Suriname) tegen muskieten en muggen. Neem wat kleding met lange mouwen mee en lange broeken ter bescherming in Suriname.
Er zijn een aantal modern uitgeruste ziekenhuizen in Suriname met kundige artsen en verpleegkundigen. Er zijn diverse apothekers met een ruim assortiment aan medicijnen en verzorgingsmiddelen. De locaties en de openingstijden vind je op vrijdag in de dagbladen gepubliceerd.
Ook is er een weekend dokter; telefoonnummer 148.
Of bel “Medi Call”, huisartsenpost voor o.a. spoedeisende huisartsen zorg. Telefoonnummer: 181.
Noteer beide telefoonnummers alvast in je mobiele telefoon.
In veel hotelkamers en appartementen is airco aanwezig. Als er geen airco is, is er altijd wel een ventilator die voor verkoeling kan zorgen. Ga niet nat en bezweet voor de ventilator zitten; je koelt te snel af en loopt kans ziek te worden.
Zelfs bij bewolkt weer kun je ontzettend verbranden! Gebruik daarom een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en draag een hoed en zonnebril tegen de zon.
Om af te koelen kunt je gerust een frisse duik nemen in openbare zwembaden, zwembaden bij hotels en appartementen en bij vakantie-resorts. Zwem nooit in slootjes of open stilstaand water, dat is vragen om ziektes en moeilijkheden. Zwemmen in rivieren met hun sterke stroming is erg gevaarlijk.
7. Godsdiensten
De multi-etnische samenleving brengt met zich mee dat er verschillende godsdiensten en religiën bestaan. Zo kom je verschillende soorten religieuze gebouwen tegen zoals kathedralen, moskeeën, synagoges en tempels. Naast het Christendom als meest beleden godsdienst kent Suriname ook het Hinduisme, de Islam en andere traditionele religies als het winti-geloof.
De verdeling is ongeveer als volgt: 40% christendom, 20% hindoeïsme, 14% islam, 6% traditionele en andere religies, 5% heeft geen godsdienst en van 15% is het onbekend.
Top ∆
8. Kleding
Gezien de warmte is het heerlijk een korte broek en een loszittend T-shirt te dragen. Goed voor uitstapjes of tochtjes. Het wordt zeer gewaardeerd om bij bepaalde gelegenheden, zoals bezoeken, theater, film, huisfeestje, verjaardag of begrafenis meer passende kleding te dragen, inclusief gepoetste schoenen.
Voor boswandelingen zijn makkelijke schoenen, die stevig aan de voet zitten en die vies mogen worden aan te bevelen (sportschoenen, gympen of patta’s).
9. Reisdocumenten
Als je naar Suriname komt, dien je te beschikken over een retourticket, een paspoort en over een visum of een Toeristenkaart.
Nederlanders en Surinamers met een Nederlands paspoort kunnen voor € 20,- een Toeristenkaart kopen op het vliegveld tijdens de inchecktijden van SLM en KLM. Of bij aankomst op het vliegveld in Suriname. Om een Toeristenkaart te kunnen kopen heb je nodig:
* een geldig paspoort (tenminste nog 6 maanden geldig bij aankomst);
* een retour ticket;
* indien nodig, extra documenten bijv om te bewijzen dat je van Surinaamse origine bent of dat je het gezag hebt over minderjarige kinderen.
Ben je langer dan drie weken in Suriname, dan moet je je binnen 8 dagen persoonlijk melden bij Vreemdelingenpolitie. In het gebouw van het Ministerie van Openbare Werken aan de J. Lachmontstraat. Telefoon 403101. Vergeet niet om paspoort en vliegticket mee te nemen
Het is goed om de nummers van je paspoort, tickets en andere waardepapieren ergens te noteren.
Bewaar een kopie van je reisdocumenten ergens apart. Scan ze bijvoorbeeld in en mailen ze naar jezelf.
Noteer ook belangrijke telefoonnummers, zodat je in noodgevallen bijvoorbeeld creditcard of pinpas kunt blokkeren. En vergeet niet het telefoonnummer mee te nemen van de alarmcentrale van je verzekeraar
Kijk zeker ook hier op de website van het Consulaat.
10. Taal
Het Nederlands is de officiële voertaal in Suriname.
Het Sranan Tongo (oftewel Surinaams) is de tweede taal. Daarnaast bestaat ook het Sarnami (Surinaams Hindoestaans) als veel voorkomende taal. Andere talen die veel gesproken worden, zijn het Javaans, Chinees en de verschillende Marrontalen, zoals het Saramaccaans en het Aukaans.
11. Telefoon / Internet
Het landnummer van Suriname is 00597.
Collect bellen naar Nederland is 157. Collect bellen naar de USA is 156.
Bellen met je eigen buitenlandse telefoon is mogelijk, maar duur.
In Nederland is een “twee –landen simkaart“ van TeleG te koop (bij Kruitvat, Trekpleister en BP), waarmee je goedkoop tussen beide landen en in Suriname belt.
Of koop in Suriname bij één van de drie telefoonbedrijven een simkaart en doe die in je (simlockvrij) toestel. Daarmee bel je voor lokaal tarief in Suriname.
Op veel openbare plaatsen kun je wireless internetten. In elke wijk in Paramaribo en ook in de grotere plaatsen zijn cyber cafés.
12. Vervoer
Als je gebruik wilt maken van een taxi, bel dan een erkend taxibedrijf. Zij hanteren vaste bedragen, maar spreek vooraf voor alle zekerheid de rit-prijs af.
Voor een paar SRD’s reis je met het Openbaar Vervoer in kleine bussen door Paramaribo. Ook zijn er busverbindingen tussen de steden langs de kust.
Voor het huren van een auto kun je bij diverse autoverhuurbedrijven terecht. Let op: in Suriname rijdt men links.
In Suriname is een internationaal rijbewijs verplicht. Deze moet je voor je vertrek kopen. Ga daarvoor naar de ANWB en neem een geldig Nederlands rijbewijs en een recente pasfoto mee.
45 km buiten Paramaribo bevindt zich het Johan Adolf Pengel International Airport. De nationale luchtvaartmaatschappij is de SLM (Surinaamse Luchtvaart Maatschappij).
SLM en KLM verzorgen lijnvluchten tussen o.a. Paramaribo en Amsterdam, Curaçao, Aruba en Miami.
Je kunt met kleine vliegtuigen, vliegend over de jungle, diverse ressort in het binnenland bereiken. Over het land verspreid zijn er circa 35 airstrips. Vertrek en aankomst van de binnenlandse vluchten is vliegveld Zorg en Hoop in de stad Paramaribo.
13. Veiligheid
Paramaribo is een wereldstad. Hou daarom rekening met een paar regels die eigenlijk overal gelden:
** Ga niet met grote geldbedragen of behangen met sierraden, dure fotospullen e.d. wandelen in de achteraf straten van Paramaribo.
** Ga niet alleen s’ nachts door de stad wandelen. Neem een taxi.
** Ga niet in op aanbiedingen die je op straat gedaan worden.
** Let op zakkenrollers. Net als overal maken zij gebruik van drukte, grote evenementen e.d..
** Ga je buiten Paramaribo, dan is het verstandig om dit niet alleen te doen. Laat je voorlichten door bijv. een touroperator.
14. Weer en klimaat
Suriname kent een tropisch klimaat. Suriname kent een warm en vochtig klimaat. De temperatuur ligt boven de 18°C en de dagtemperatuur is ongeveer 30°C.
De kleine regentijd is van begin december tot begin februari, gevolgd door een korte droge periode tot eind april. Daarna begint de grote regentijd die duurt tot half augustus. Van half augustus tot begin december is de grote droge tijd.
Ook in Suriname kennen we de klimaatverandering: het begin en het eind van de seizoenen kunnen jaarlijks wisselen.
Door zijn ligging in de nabijheid van de evenaar kent Suriname een korte schemering. De zon gaat afhankelijk van het seizoen, tussen 18.30 en 19.00 uur onder. De schemering duurt slechts 20 minuten en daarna is het donker. Men zegt dat de zonsondergang in Suriname vergelijkbaar is met het licht uit doen. ’s Ochtends wordt het licht met dezelfde snelheid aangedaan.
15. Winkelen
In het centrum van Paramaribo bevindt zich vele winkels. Daar zijn ook een aantal winkelcentra, de zgn. “Malls”. In de buitenwijken heb je twee bekende Malls: de Maretraite Mall en de meer ‘chique’ Hermitage Mallll
De normale winkeltijden zijn maandag – vrijdag van 08.00 – 16.30 uur en zaterdag van 08.00 – 13.00 uur. Zondagsmiddags zijn beide open. Vele supermarkten al vanaf zondagmorgen vroeg tot laat in de avond.
De centrale markt in Paramaribo is de grootste overdekte markt van het Caribische gebied en is zeer zeker een bezoek waard. Op deze chaotische maar gezellige markt vind je tal van kleurrijke stands met verschillende producten. Variërend van tropisch fruit, groenten, vlees en vis tot kleding, sieraden boeken e.d. Daarnaast zijn er, veelal op zondag, diverse markten in de stad.
g
16. Woordenboek
Nederlands | Sranan Tongo | English |
Ja | Ai | Yes |
Nee | No | No |
Goedemorgen | Goe morgoe/odi | Good morning |
Goedenavond | Goe neti | Good evening |
Hoe gaat het? | Fa joe tang? Fawaka? | How are you? |
Het gaat goed | Ai go | I’m fine |
Tot ziens | Mi e sjie joe | Good bye |
Dank u wel | Tangi (foe joe) | Thank you very much |
Is er / heeft u …? | I habi …? | Do you have …? |
Brood | Brede | Bread |
Water | Watra | Water |
Bier | Biri | Bear |
Een dokter | Wan datra | Docter |
Hoeveel? Wat kost dat? | Omeni? | How much? |
Duur | Diri | Expensive |
Goedkoop | Boengkopoe | Cheap |
Morgen | Tamara | Tomorrow |
Ik wil betalen | Mi wani pai | I’ll to pay |
Ik hou van jou | Mi lobi joe | I love you |
Ik wil niet wisselen | Mi no wani kenki | I don’t want to change |