Vissen op piranha’s, toekanaries en koebi’s op het stuwmeer, temidden tussen de hoog uit het water opstekende bomen. Een geweldige natuur beleving.
We vertrekken ’s morgens als het nog donker is uit de stad, zodat we ook vroeg aankomen aan de rand van het Stuwmeer. Terwijl de bootsman alles klaar maakt voor het vertrek, genieten wij in de net opkomende zon aan het strand van een ontbijt. En dan begint het natuur avontuur.
We varen een klein uurtje het stuwmeer op en daar, temidden van de eilandjes – of beter gezegd: de bergtoppen van een 50 jaar geleden onder water gezet stuk jungle – en tussen de vele uit het water uitstekende bomen, gooien we onze hengels uit. Zullen ze bijten vandaag? We hebben in elk geval de koelbox bij ons!
Overigens hoeft u die hengels niet zelf mee te nemen. Daar kunnen wij voor zorgen. Ook voor overig vismateriaal en het aas. Je mág natuurlijk wel je eigen hengel meebrengen!
De bootsman brengt ons naar de beste visplekken. En bijten ze even niet? Dan varen we een stukje verder. Daar zullen ze toch wel bijten?
Er is uiteraard drinken aan boord. En een broodje, fruit is er zeker ook. Rond een uur of twee varen we tussen de bomen door zo langzamerhand terug naar ons vertrekpunt. Onderweg hier en daar nog eens de hengel uitwerpend.
We stappen uit de boot en vervolgen onze weg met de 4wheel drive richting stad. Onderweg gebruiken we nog een lunch. Een natuur ervaring rijker en met een goed gevulde maag (en de vis-koelbox……?) zijn we het eind van de middag terug in Paramaribo
Boni was een vrijheidsstrijder gedurende de slavernij. Hij was de zoon van een blanke plantagehouder, die zijn zwangere slavin verstootte, waarna Boni bij de Cottica Marrons werd geboren (ca. 1730). Hij vocht met zijn eigen leger van weggelopen slaven tegen slavenhouders en huursoldaten. Boni en zijn krijgers opereerden vanuit een groot fort in een moerasachtige omgeving in de kuststreek van Commewijne, Fort Buku.
Als onderdeel van de strijd tegen Boni, beloofden de Nederlandse machthebbers 300 slaven de vrijheid als ze mee zouden vechten tegen Boni. Na een maandenlange belegering lukte het deze “Zwarte Jagers” om het fort te vernietigen (1772).
Boni ontsnapte echter naar het oosten en trok over de Marowijne-rivier. Hij verlegde zijn hoofdkwartier naar o.a. Fort Aloekoe. Nog 20 jaar lang ging Boni door met zijn strijd tegen de overheersers. Uiteindelijk werd hij door verraad op 19 februari 1793 gedood.
Een stroomversnelling in de Marowijne rivier is naar deze vrijheidsstrijder vernoemd.
Boni Tours Suriname: uw gids naar het hart van Suriname
Bonitourssuriname verkoopt niet gewoon tours, we verkopen een belevenis. Het doel van ons is om een ieder de mogelijkheid te bieden de pracht van ons land te ontdekken en echt te beleven.
Lees verder