Aan de overkant van de Suriname rivier, nog geen 20 minuten afstand van de stad Paramaribo ligt het natuurpark Peperpot. Het natuurreservaat Peperpot is 1730 hectare groot en behoorde tot de meest bloeiende koffie- en cocoa plantages van Suriname. Tegenwoordig staat deze vroegere plantage, bekend om haar indrukwekkende flora en fauna. Vooral vogelliefhebbers moeten dit gezien hebben.
U vertrekt om circa 08.00 uur en onder begeleiding van een ervaren gids geniet u van een tocht door het tropisch bos, waarbij de kans groot is dat u dieren alsĀ luiaarden,vlinders, apen, vogels en leguaan zult tegenkomen.
Halverwege het pad ziet u de bedden en kanaaltjes van de koffiebomen en koffie mama. Het pad leidt u naar de oude koffiefabriek waar u een tour krijgt van een lokale gids van Peperpot U loopt langs plantagehuizen die gedeeltelijk zijn gerestaureerd en langs oude kampongs waar de nazaten van de eerste contractarbeiders nog wonen. Vervolgens brengt u een bezoek aan een vriendelijke Javaanse tuinder. U krijgt alles te horen over richten, kruiden en groenten die ter plekke worden verbouwd. Aansluitend keert u terug naar de stad, waar u circa 12:00 uur arriveert.
Deze tour is ook met de fiets uit te voeren. U wordt daarbij begeleidt door een gids. De prijs bedraagt dan ā¬ 50,-
Boni was een vrijheidsstrijder gedurende de slavernij. Hij was de zoon van een blanke plantagehouder, die zijn zwangere slavin verstootte, waarna Boni bij de Cottica Marrons werd geboren (ca. 1730). Hij vocht met zijn eigen leger van weggelopen slaven tegen slavenhouders en huursoldaten. Boni en zijn krijgers opereerden vanuit een groot fort in een moerasachtige omgeving in de kuststreek van Commewijne, Fort Buku.
Als onderdeel van de strijd tegen Boni, beloofden de Nederlandse machthebbers 300 slaven de vrijheid als ze mee zouden vechten tegen Boni. Na een maandenlange belegering lukte het deze āZwarte Jagersā om het fort te vernietigen (1772).
Boni ontsnapte echter naar het oosten en trok over de Marowijne-rivier. Hij verlegde zijn hoofdkwartier naar o.a. Fort Aloekoe. Nog 20 jaar lang ging Boni door met zijn strijd tegen de overheersers. Uiteindelijk werd hij door verraad op 19 februari 1793 gedood.
Een stroomversnelling in de Marowijne rivier is naar deze vrijheidsstrijder vernoemd.
Boni Tours Suriname: uw gids naar het hart van Suriname
Bonitourssuriname verkoopt niet gewoon tours, we verkopen een belevenis. Het doel van ons is om een ieder de mogelijkheid te bieden de pracht van ons land te ontdekken en echt te beleven.
Lees verder