Het Coesewijne Natuur Reservaat, iets ten noordwesten van Paramaribo is een bijzonder gebied. Het is ook een totaal ander natuurgebied dan de regenwoudgebieden die zuidelijker in Suriname liggen. In dit waterrijke gebied met vloedbossen, zwampen en savannes, gaan we op zoek naar de reuzenotters, zeekoeien, capibara’s, kaaimannen, apen en een grote hoeveelheid bijzondere vogels waaronder de tot de verbeelding sprekende apenarend (Harpij). Dit is een prachtig avontuur voor jong en oud.
Onze reis begint in Paramaribo waar we om 08.00 uur verzamelen en per jeep samen met de kano’s op een trailer met boten naar het startpunt van de reis gebracht worden, de boven Coesewijne Rivier.
Een reis per Jeep van 2,5 uur richting langs het vliegveld Zanderij en vervolgens door de Coesewijne. Eénmaal in de boot, banen we ons een weg over de smalle Boven Coesewijne rivier. Bij laag water zullen we regelmatig de boot uit moeten om deze langs obstakels en omgevallen bomen te slepen. We maken vandaag laat kamp en wat is er heerlijker dan te genieten van alle geluiden in het oerwoud onder het genot van een goede maaltijd in de wetenschap dat er in de verste verte geen mens te bekennen is. Alleen wij en de jungle.
De tweede dag varen we verder de Coesewijne rivier af. We passeren Pakoeli, door het Coesewijne natuurreservaat en stoppen met grote regelmaat onderweg om van deze bijzondere omgeving te genieten. Hier zullen we ook veel bijzondere vogels kunnen zien zoals de Visarend, wevervogels, en verschillende papegaaien. Op een verlaten plek langs de rivier gaan we aan wal en maken onze middig lunch klaar. Hierna beginnen we aan ons laatste trajekt en varen terug naar Pakoeli, waar de Jeep klaar staat. Aan het eind van de dag zullen we in Paramaribo aankomen.
Neem uw (origineel) paspoort mee. Er kan onderweg controle zijn.
Boni was een vrijheidsstrijder gedurende de slavernij. Hij was de zoon van een blanke plantagehouder, die zijn zwangere slavin verstootte, waarna Boni bij de Cottica Marrons werd geboren (ca. 1730). Hij vocht met zijn eigen leger van weggelopen slaven tegen slavenhouders en huursoldaten. Boni en zijn krijgers opereerden vanuit een groot fort in een moerasachtige omgeving in de kuststreek van Commewijne, Fort Buku.
Als onderdeel van de strijd tegen Boni, beloofden de Nederlandse machthebbers 300 slaven de vrijheid als ze mee zouden vechten tegen Boni. Na een maandenlange belegering lukte het deze “Zwarte Jagers” om het fort te vernietigen (1772).
Boni ontsnapte echter naar het oosten en trok over de Marowijne-rivier. Hij verlegde zijn hoofdkwartier naar o.a. Fort Aloekoe. Nog 20 jaar lang ging Boni door met zijn strijd tegen de overheersers. Uiteindelijk werd hij door verraad op 19 februari 1793 gedood.
Een stroomversnelling in de Marowijne rivier is naar deze vrijheidsstrijder vernoemd.
Boni Tours Suriname: uw gids naar het hart van Suriname
Bonitourssuriname verkoopt niet gewoon tours, we verkopen een belevenis. Het doel van ons is om een ieder de mogelijkheid te bieden de pracht van ons land te ontdekken en echt te beleven.
Lees verder