De Commewijne fietstour vanuit Paramaribo naar diverse plantages in Commewijne is bijzonder populair. Uw vakantie in Suriname wordt absoluut verrijkt door dit bezoek aan plantage Peperpot en aan de voormalige plantage Marienburg en Frederiksdorp.
De Commewijne fietstour start om circa 08.00 uur in Paramaribo, van waaruit u met een tentboot over de Suriname rivier gaat naar Meerzorg. Hier begint de fietstocht naar verschillende plantages. Het grootste deel van de Commewijne fietstour voert over zandwegen, maar het eerste stuk van de fietstocht gaat over de nieuwe weg die aangelegd is bij de komst van de brug over de Suriname rivier.
De tocht gaat verder richting de brug naar plantage Peperpot. Dichterbij de plantage zijn de oude koffie- en cacaobomen te zien. Eenmaal aangekomen bij de plantage Peperpot biedt de Commewijne fietstour u de mogelijkheid het terrein van de oude fabriek te bezichtigen. Peperpot is een oude koffie- en cacaoplantage die in het begin van de 19e eeuw is opgezet. Op het fabriekscomplex staan nog twee oude plantagewoningen en een oude koffieloods uit 1808 die momenteel wordt opgeknapt en een koffie- en cacaofabriek.
De terugweg van de Commewijne fietstour leidt door woongebied naar de lunch in Meerzorg. Na een voortreffelijke lunch fietst u naar de boot voor de oversteek naar Paramaribo, waar we om circa 17.00 uur arriveren.
De prijs is inclusief fiets huur, entree, boot, eten, water en siroop.
Bent u op zoek naar een meer inspannende trip? Klik dan eens hier voor een mountainbike tour.
Boni was een vrijheidsstrijder gedurende de slavernij. Hij was de zoon van een blanke plantagehouder, die zijn zwangere slavin verstootte, waarna Boni bij de Cottica Marrons werd geboren (ca. 1730). Hij vocht met zijn eigen leger van weggelopen slaven tegen slavenhouders en huursoldaten. Boni en zijn krijgers opereerden vanuit een groot fort in een moerasachtige omgeving in de kuststreek van Commewijne, Fort Buku.
Als onderdeel van de strijd tegen Boni, beloofden de Nederlandse machthebbers 300 slaven de vrijheid als ze mee zouden vechten tegen Boni. Na een maandenlange belegering lukte het deze “Zwarte Jagers” om het fort te vernietigen (1772).
Boni ontsnapte echter naar het oosten en trok over de Marowijne-rivier. Hij verlegde zijn hoofdkwartier naar o.a. Fort Aloekoe. Nog 20 jaar lang ging Boni door met zijn strijd tegen de overheersers. Uiteindelijk werd hij door verraad op 19 februari 1793 gedood.
Een stroomversnelling in de Marowijne rivier is naar deze vrijheidsstrijder vernoemd.
Boni Tours Suriname: uw gids naar het hart van Suriname
Bonitourssuriname verkoopt niet gewoon tours, we verkopen een belevenis. Het doel van ons is om een ieder de mogelijkheid te bieden de pracht van ons land te ontdekken en echt te beleven.
Lees verder