In de beginjaren van de kolonie Suriname zijn door de Nederlanders vele plantages in Suriname aangelegd. Grote stukken grond bebouwd met gewassen in monocultuur: onder meer suikerriet, koffie, cacao, katoen. Met deze bustour bezoekt u die plantages en leert u de geschiedenis daarvan kennen.
Om circa 08.00 uur vertrekken we en rijden we over de hoge Wijdenbosch brug. U maakt dan een uitgebreide wandeling over Plantage Peperpot, die momenteel in ere wordt hersteld. Duidelijk wordt hoe een plantage er indertijd heeft uitgezien
We stappen ons bus weer in en koersen richting Katwijk.Plantage Katwijk kent haar start in 1747 en is tot nu toe in gebruik ; de enige actieve koffie plantage in Suriname.Hier krijgen we een uitgebreide rondleiding ,waar we ook deels het produktie proces van koffie kunnen meemaken en proeven.
Na de rondleiding te Katwijk vervolgen we onze trip naar Mariënburg. Hier maken we kennis met één van de lokale gidsen .Deze neemt ons mee over het fabrieksterrein en legt ons uit hoe alles er vroeger uitzag en de verwerking van suikerriet naar suiker en alcohol. Met leuke anekdotes en herinneringen krijgt u een goed beeld van deze bijzondere tijd.De rondleiding duurt ca.1 uur en u krijgt ook de gelegenheid om nog rustig rond te wandelen en wat foto’s te maken.
Na de historische wandelingen ,keren we terug naar Paramaribo, maar niet alvorens een stop maken te Tamanredjo, waar we bij één van de javaanse warungs ons lunch gaan nuttigen.
Het bezoeken van diverse plantages is ook mogelijk per boot. Klik hier voor het programma.
Boni was een vrijheidsstrijder gedurende de slavernij. Hij was de zoon van een blanke plantagehouder, die zijn zwangere slavin verstootte, waarna Boni bij de Cottica Marrons werd geboren (ca. 1730). Hij vocht met zijn eigen leger van weggelopen slaven tegen slavenhouders en huursoldaten. Boni en zijn krijgers opereerden vanuit een groot fort in een moerasachtige omgeving in de kuststreek van Commewijne, Fort Buku.
Als onderdeel van de strijd tegen Boni, beloofden de Nederlandse machthebbers 300 slaven de vrijheid als ze mee zouden vechten tegen Boni. Na een maandenlange belegering lukte het deze “Zwarte Jagers” om het fort te vernietigen (1772).
Boni ontsnapte echter naar het oosten en trok over de Marowijne-rivier. Hij verlegde zijn hoofdkwartier naar o.a. Fort Aloekoe. Nog 20 jaar lang ging Boni door met zijn strijd tegen de overheersers. Uiteindelijk werd hij door verraad op 19 februari 1793 gedood.
Een stroomversnelling in de Marowijne rivier is naar deze vrijheidsstrijder vernoemd.
Boni Tours Suriname: uw gids naar het hart van Suriname
Bonitourssuriname verkoop niet gewoon tours, we verkopen een belevenis. Het doel van ons is om een ieder de mogelijkheid te bieden de pracht van ons land te ontdekken en echt te beleven.
Lees verder