De “Warappakreek trip” is gevarieerde trip vol met historie, cultuur en natuur. ’s Morgens vertrekken we in de richting van Alkmaar in Commewijne. Daar stappen we in de boot die ons in een uur varen brengt naar plantage Reynsdorp, beter bekend als “Bakkie”.
Hier bezoekt u een botanische tuin en een klein privé museum met een grote collectie oude flessen, prenten, kaarten, schilderijen e.d.. Ook de belangrijkste documenten van Suriname zijn er te zien, zoals de Akte van Erkenning van Suriname (25 november 1975) en de Wet op de Afschaffing van de Slavernij, getekend door koning Willen III.
Na het bezoek varen we de Warappa Kreek in. U ‘herkent’ het koloniale verleden aan de oude sluizen, de overblijfselen van een oude kameelbrug en tijdens het bezoek aan de suikerfabriek met restanten van machines uit 1830.
Als de Warappa Kreek overgaat in het Warappakanaal komt u in een gebied waar bijzonder veel vogels komen, waaronder de zeldzame rode ibis en de roze lepelaar. Het Warappakanaal mondt uit in de Atlantische Oceaan.
Dan varen we terug naar plantage Alliance. Daar genieten we een uitgebreide lunch. U wandelt langs de oude directeurswoning, de sluis en langs de huisjes van de contractors en u maakt een rondrit over de citrusplantage op een kar achter een tractor.
Vervolgens varen we terug naar huis en eindigt deze circa 10-uur durende enerverende dag.
U kunt ook overnachten op plantage Bakki. Klik hier voor het 2 daags programma .
De wisseling van het getij is van grote invloed op de waterstand in de Warappa Kreek. Dat maakt dat de vertrektijden van deze tour ook wisselend zijn. De tour vertrekt tussen 06.00 en 10.00 uur. Met een tour-duur van circa 10 uur, keert u dan terug tussen 16.00 en 20.00 uur.
Dag programma
Boni was een vrijheidsstrijder gedurende de slavernij. Hij was de zoon van een blanke plantagehouder, die zijn zwangere slavin verstootte, waarna Boni bij de Cottica Marrons werd geboren (ca. 1730). Hij vocht met zijn eigen leger van weggelopen slaven tegen slavenhouders en huursoldaten. Boni en zijn krijgers opereerden vanuit een groot fort in een moerasachtige omgeving in de kuststreek van Commewijne, Fort Buku.
Als onderdeel van de strijd tegen Boni, beloofden de Nederlandse machthebbers 300 slaven de vrijheid als ze mee zouden vechten tegen Boni. Na een maandenlange belegering lukte het deze “Zwarte Jagers” om het fort te vernietigen (1772).
Boni ontsnapte echter naar het oosten en trok over de Marowijne-rivier. Hij verlegde zijn hoofdkwartier naar o.a. Fort Aloekoe. Nog 20 jaar lang ging Boni door met zijn strijd tegen de overheersers. Uiteindelijk werd hij door verraad op 19 februari 1793 gedood.
Een stroomversnelling in de Marowijne rivier is naar deze vrijheidsstrijder vernoemd.
Boni Tours Suriname: uw gids naar het hart van Suriname
Bonitourssuriname verkoop niet gewoon tours, we verkopen een belevenis. Het doel van ons is om een ieder de mogelijkheid te bieden de pracht van ons land te ontdekken en echt te beleven.
Lees verder