Vertrekkend om circa 08.00 uur komen we na zoān 2 uurĀ zuidelijk van Paramaribo, dwars door de jungle rijdend, aan bij het Natuurpark Brownsberg,die een grootte heeft van ongeveer 12000 hectare. Het parkĀ maakt deel uit van het Amazonegebied, het grootste regenwoud op aarde.Ā
Vanaf de voet van de berg rijden we slingerend over een niet al te beste bauxiet-weg naar boven. Daar ligt op 500 meter hoogte het Mazaroni Plateau.Ā Vanuit ditĀ plateau leidden natuurlijke, uitgesleten wandelpaden in het oerwoud naar diverse watervallen ;de Leo -en de Irene val. Na een half uurtje wandelen bereikt u de Leo val en naar de Irene val ca.75 min. Na het volbrengen van de tocht is het heerlijk om hieronder een verfrissende douche te nemen.
Onderweg bieden doorkijkjes in de wilde begroeiing u een magnifiek uitzicht over het Brokopondo stuwmeer. In het natuurpark komen ruim 1400 verschillende planten voor en er leven ruim 350 soorten vogels. Een must dus voor iedere natuurliefhebber.
Kledingvoorschrift:
In de droge tijd komen er steekvliegen voor in dit gebied.. Dat betekent dat we weer last krijgen van steekvliegen. Dus:
** draag een dikke, lange, wijd-zittende broek. Geen strakke jeans, aangezien de vliegen daar gewoon door heen steken.
Verwacht in de droge tijd niet een kletterende, grootst spetterende waterval!
Let op: Neem uw (originele) paspoort mee. Er kan onderweg controle zijn.
Een bezoek aan Brownsweg is ook uitstekend te combineren met een overnachting op Ston-eiland, mooi gelegen aan het Brokopondostuwmeer. Klik hier voorĀ de beschrijving.
Boni was een vrijheidsstrijder gedurende de slavernij. Hij was de zoon van een blanke plantagehouder, die zijn zwangere slavin verstootte, waarna Boni bij de Cottica Marrons werd geboren (ca. 1730). Hij vocht met zijn eigen leger van weggelopen slaven tegen slavenhouders en huursoldaten. Boni en zijn krijgers opereerden vanuit een groot fort in een moerasachtige omgeving in de kuststreek van Commewijne, Fort Buku.
Als onderdeel van de strijd tegen Boni, beloofden de Nederlandse machthebbers 300 slaven de vrijheid als ze mee zouden vechten tegen Boni. Na een maandenlange belegering lukte het deze āZwarte Jagersā om het fort te vernietigen (1772).
Boni ontsnapte echter naar het oosten en trok over de Marowijne-rivier. Hij verlegde zijn hoofdkwartier naar o.a. Fort Aloekoe. Nog 20 jaar lang ging Boni door met zijn strijd tegen de overheersers. Uiteindelijk werd hij door verraad op 19 februari 1793 gedood.
Een stroomversnelling in de Marowijne rivier is naar deze vrijheidsstrijder vernoemd.
Boni Tours Suriname: uw gids naar het hart van Suriname
Bonitourssuriname verkoop niet gewoon tours, we verkopen een belevenis. Het doel van ons is om een ieder de mogelijkheid te bieden de pracht van ons land te ontdekken en echt te beleven.
Lees verder